Alles over besturingssystemen op laptops

Als je nu links onder in je beeldscherm kijkt, denk ik dat wat je ziet een vierkantje is met twee lijnen daardoor, waardoor ze een raam vormen, window in het Engels. Die gok is voor mij redelijk veilig, aangezien dat het logo is van Windows, het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Nu kan het zijn dat je een laptop zonder windows hebt, maar tja, dat is niet mijn probleem, ik heb de introductie nu toch al geschreven.

Verschillende besturingssystemen

Als het net niet klopte wat ik zei over de hoek linksonder van je pc, dan zit er waarschijnlijk een appeltje links bovenin je scherm, aangezien de kans dan heel groot is dat je dit artikel leest op een computer van Apple. Apple heeft namelijk hun eigen operating system, (OS vanaf hier) wat ze automatisch installeren op alle apparaten die ze produceren. Daardoor is dit na Windows het meest gebruikte OS dat er is. Maar ook de open source OS, linux verdient het om genoemd te worden. Hoewel maar ongeveer 1 à 2 procent van alle pcs daarop runnen heeft het toch echt wel zijn eigen redenen om ervoor te kiezen.

Linux

Een linux laptop heeft een aantal voordelen, maar voor de meeste mensen eigenlijk vooral hele grote nadelen. Laten we allereerst het grote voordeel stellen dat het compleet gratis is. Linux is open source, wat betekent dat de code ervan publiek beschikbaar is, waardoor mensen het gratis kunnen downloaden en er ook zelf aan bij kunnen dragen. Daardoor kan je dus zelf kiezen welke delen je precies installeert gemaakt door welke gebruiker. Over het algemeen geven mensen ook als voordeel op dat je veel meer autonomie hebt over je pc. Je kan veel directere input geven aan je computer en dat kan handig zijn voor bepaalde programmeurs. Nadeel is echter dat het heel lastig te gebruiken is en daardoor voor de gewone computer gebruiker eigenlijk geen optie is.

IOS

IOS, het OS van Apple is ook een apart geval. Deze OS is wel geschikt voor mensen die niet zo heel goed met computers om kunnen gaan. Als in, het is redelijk simpel in gebruik en je kan er alles mee wat je normaal zou willen. Echter zijn er heel veel programma’s die niet gemaakt zijn voor IOS, omdat voor Windows programmeren meestal nou eenmaal winstgevender is. Daardoor is het bijvoorbeeld compleet ongeschikt als je je PC ook nog voor video games wil gebruiken.