Belang van schoorsteenvegen

Ieder jaar weer zijn er in Nederland een hoog aantal schoorsteenbranden, zo’n 2000 per jaar zelfs. Het is daarom ook erg sterk aan te raden om de schoorsteen, zeker als u stookt, regelmatig te laten vegen. Hoewel schoorsteenvegen niet verplicht is in Nederland zijn er goede redenen om het toch te laten doen.


Wat niet alleen voor u als eigenaar van de schoorsteen belangrijk is, maar ook voor de mensen die om u heen wonen, is de veiligheid. In een slecht onderhouden schoorsteen kan roet aankoeken, wat erg gevaarlijk kan zijn als u gaat stoken. Er kan dan een schoorsteenbrand ontstaan. Maar ook is het ontstaan van koolmonoxide een vaak voorkomend probleem in vieze schoorstenen, wat een giftig gas is, wat dus absoluut niet in huis moet zijn.
Een ander belangrijk punt is het milieu. Als u stookt met een schone schoorsteen is er minder verspilling en ook minder CO2-uitstoot. Hoewel stoken al niet erg goed is voor het milieu en het klimaat kan een schone schoorsteen er voor zorgen dat de negatieve effecten enigszins worden beperkt.


Iets dat vaak gepaard gaat met goed zijn voor het milieu is goed zijn voor de portemonnee. Veel dingen die duurzaam zijn hoeven immers minder vaak vervangen te worden, of verdienen zichzelf terug en zo ook het vegen van de schoorsteen. Als de schoorsteen goed onderhouden wordt dan zorgt dit voor betere luchtcirculatie. Daardoor zal de verwarming in je huis efficiënter werken en zal dit dus ervoor zorgen dat u minder betaald voor energie.
Tal van redenen dus om eens in de zoveel tijd een schoorsteenveger langs te laten komen, iets wat ook niet voor niets door veel verzekeringen wordt verplicht. Hij zal niet alleen aangekoekt roet weghalen, maar controleert ook op eventuele vogelnesten, die nog wel eens voor willen komen in schoorstenen.