Een laptop kopen voor je studie

Nieuwe school, nieuwe schoolspullen. Wie even zoekt naar een laptop op mediamarkt komt al snel op 500 resultaten. Wat maakt een laptop nou een geschikt voor studenten en welke moet je dan kiezen?

Hoe groot wil je ‘m hebben?

De laptop natuurlijk hè, niet dat andere. De een kan prima overweg met een kleine tablet-laptop combinatie, en de andere moet een volwaardige ‘draagbare pc’ van 15 inch hebben. Wat vind jij fijn? Handig is om te bedenken dat je je laptop van huis naar college moet zuilen en deze vaak de hele dag moet gebruik. Een kleinere laptop van rond de 12 inch gaat over het algemeen een stuk langer mee op een accu, zo’n 13 uur tegenwoordig, en is een stuk lichter dan eentje van 15 inch. Grootte en accuduur zijn dus wel een van de belangrijkste dingen.

Waarvoor ga je ‘m gebruiken?

Daarna moet je nadenken over waar je je laptop voor nodig zal hebben. Blijft het bij word en surfen over het internet, of moet je zwaardere programma’s draaien zoals autocad of photoshop. Daarin spelen processor en besturingssysteem een rol. Voor simpele taken is er geen sterke processor nodig en is het besturingssysteem ook niet erg belangrijk. Of je dan een Windows, Apple, Android of Linux laptop koopt maakt dan niet uit. De processor en RAM geheugen hoef je ook niet veel rekening mee te houden. Wanneer je met video- en fotobewerking aan de gang gaat is een grotere, snellere en sterkere laptop met een goed scherm aan te raden, zoals bijvoorbeeld een Macbook pro. Doe je een technische studie? Dan is een snelle laptop met goede processor en veel RAM geheugen aan te raden met een Windows besturingssysteem. Daar zijn de meeste programma’s voor geschreven en zo voorkom je het probleem dat je een programma niet kan draaien.

Kan je niks vinden wat op jouw wensen aansluit?

Eindelijke eentje gevonden, maar met een verkeerd besturingssysteem? Of net te weinig geheugen? Zelf je laptop samenstellen kan een optie zijn als je niks kan vinden wat bij jou past.