digitaal betalen

Maak kennis met de vele voordelen van digitaal betalen 

Merk jij dat je steeds vaker om praktische reden het betalen met contant geld vermijdt? Dan ben je zeker weten niet de enige. Steeds meer mensen vinden het betalen met munten en biljetten een tijdrovend proces, waardoor het digitaal betalen inmiddels het betalingsverkeer in ons land domineert. Dit blijkt vooral uit de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die hebben vastgesteld dat in de periode van 2010 tot 2020 het aantal contante betalingen zelfs met 70% is gedaald. Van 4,37 miljard in 2010 naar 1,3 miljard in 2020. Hiermee lijkt het contant geld inmiddels zijn beste tijd gehad te hebben. Maar waarom is het digitaal betalen nou zo populair? Lees snel verder en wie weet haal jij jouw pinpas straks vaker uit de portemonnee! 

#1 Sneller betalen in winkels 

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar door bij de kassa met contant geld te betalen verlies je ontzettend veel tijd. Eenmaal bij de kassa aangekomen moet je namelijk eerst het aantal munten en biljetten tellen, het teruggekregen munten controleren en het contant geld opruimen. Al deze handelingen bij elkaar zorgen er al snel voor dat er een lange rij ongeduldige klanten achter je komen te staan. Door te betalen met een pinpas hoef je deze handelingen niet uit te voeren, waardoor je aanzienlijk veel tijd bespaart. Bovendien zijn vrijwel alle pinpassen tegenwoordig voorzien van het contactloos betalen waarmee betalingen onder de €25 zo gepiept zijn. 

#2 Betalen met een pinpas is hygiënischer 

Contant geld staat erom bekend dat het door vele duizenden handen gaat die niet allemaal even goed schoon zijn. Hierdoor komt het in de praktijk regelmatig voor dat je vieze munten of biljetten ontvangt. Wie weet wat hiervan de oorzaak is?! Door voornamelijk digitaal te gaan betalen omzeil je dit probleem en weet je zeker dat jouw handen en portemonnee schoon blijven. Je deelt je bankpas immers niet met Jan en alleman, waardoor het betalen met behulp van pintransacties een stuk hygiënischer is.  

#3 Ga een stuk veiliger over straat 

Als laatste voordeel van het digitaal betalen moeten we vermelden dat het digitaal betalen veel veiliger is. Je hoeft niet meer met onnodig veel contant geld over straat te gaan, waardoor de kans aanzienlijk kleiner is dat je slachtoffer wordt van zakkenrollers. Bovendien stoppen veel mensen die contant betalen hun biljetten in de broekzak wat ervoor zorgt dat er nog wel eens geld in de wasmachine belandt. Moet je een bedrag onder de €25 betalen? Dan hoef je zelfs niet meer bang te zijn dat mensen stiekem je pincode lezen, want met het contactloos betalen heb je die niet nodig. Wanneer ga jij één van de vele betaalmethoden van het digitaal betalen omarmen?