Verfijning van je cv

Nadat u de fundamenten voor uw optimale cv hebt gelegd, de beste foto uitgekozen hebt en de ideale ordening van het verloop van uw carrière hebt gevonden, kan u zich nu richten op het verfijnen van uw curriculum vitae. De onderwerpen waar gevorderde cv-schrijvers zich op moeten richten zijn taal, salarisverwachtingen, carrièredoelen en managementprofiel.

Op basis van het cv sjabloon dat u eerder gemaakt hebt kan u nu een levensloop opstellen specifiek voor het bedrijf en de vacature waarvoor u solliciteert. Hieronder lijsten we de belangrijkste aandachtspunten op voor het optimaliseren van uw cv.

Juiste bewoording

Bij het schrijven van een cv gebruikt men best zoveel mogelijk actieve formuleringen. Het doel is uiteindelijk dat een levensloop beroepsactiviteit uitdrukt en tegelijk managementkwaliteiten onderstreept. Woorden als leiden, organiseren, management, projecten zijn ideaal om uzelf voor te stellen als een bekwame leider. Zorg er ook voor dat de belangrijkste begrippen uit de advertentie of in het eerste contact met de headhunter voorkomen in het cv. Als de formulering niet zo vlot loopt kan u zich steeds beroepen op tips van beroepsadviseurs of voorbeelden van cv’s.

Duidelijke, beknopte informatie over het managementprofiel

Aangezien een cv vaak slechts vluchtig gelezen wordt door de recruiter of headhunter, is het zinvol om aan het begin van het cv een kleine ‘Executive summary’ te schrijven. Deze samenvatting beschrijft de kerncompetenties die de kandidaat heeft ontwikkeld en uitgediept in zijn carrière tot dusver. Vat de essentie van uw expertise, managementprofiel en eerdere ervaringen in twee tot vier korte punten samen.

Dit is ook de plaats om een carrièredoel te formuleren: Welk loopbaanniveau ambieert u, welke functie wenst u te bekleden in de toekomst? Het carrièredoel moet bondig verwoord zijn en overeenstemmen met de positie waarvoor u solliciteert.

Salarisverwachtingen: verboden terrein!

In tegenstelling tot andere sollicitatiehandleidingen raden wij deskundigen en leidinggevenden af om een salarisverwachting in het curriculum vitae te schrijven. Dit onderwerp hoort uitsluitend in het sollicitatiegesprek thuis, zodat men zichzelf niet op voorhand de kans ontneemt om salarisonderhandelingen te voeren. 

Het opstellen van een cv heeft vooreerst als doel zichzelf te presenteren als de ideale kandidaat voor de baan. Noem uw prijs dan ook slechts op het moment dat de interviewer het salaris ter sprake brengt. Kunt u wel een voorbeeld cv gebruiken? Neemt u dan eens een kijkje op Cvmaker.nl!