Wat maak je met een 3D printer?

Wanneer je erover denkt om een 3D printer aan te schaffen, dan is het belangrijk om de juiste stappen in het proces te doorlopen. Dat betekent dus dat je eerst begint bij de vraag wat je eigenlijk wilt gaan maken. Wanneer je weet wat je voor ontwerp hebt, dan kan je bekijken welk soort plastic daarbij past. Dit wordt ook wel het filament genoemd. Aan de hand van het soort filament kan je dan weer gaan bekijken welke printers hier het meest geschikt voor zijn. Op die manier is precies te bepalen welk model je moet hebben.

De flexibele mogelijkheden verkennen
Natuurlijk is het belangrijk om een 3D printer te kiezen op basis van wat je wilt doen. Dat neemt echter niet weg, dat het wel ook slim is om ook even verder te kijken. Zo bieden eigenlijk alle printers op de huidige markt heel veel mogelijkheden. Dat betekent dus ook dat je er nog veel meer mee kunt dan alleen het ontwerp dat je op dit moment voor ogen hebt. Natuurlijk zijn er nog wel grenzen, maar die komen wel steeds verder te liggen. Dat maakt de keuze voor een goede printer juist ook zo interessant om te maken.

Het soort materiaal
Wanneer een drie D printer gekozen wordt, dan is het ook slim om dit te bepalen aan de hand van het soort materiaal dat gebruikt wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van PLA of ABS. In sommige gevallen zijn er tegenwoordig printers die mogelijkheden bieden om andere materialen te gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan nylon of metaal. Daardoor zijn er dus ook veel meer mogelijkheden om ontwerpen te maken die heel precies aansluiten op wat je in je hoofd hebt. Het is altijd goed om te weten wat je allemaal met de printer kunt. Zo kan je het maximale eruit halen.

Gemakkelijk de printer gebruiken
Een 3D printer komt tegenwoordig niet langer uitsluitend in één vorm. Zo is er bijvoorbeeld de SLA-printer. Daarnaast is er ook de zelfbouwprinter, dit is een populaire variant. Wie echter direct wil beginnen en er het maximale uit wil halen. Kan het best kiezen voor een kant-en-klare desktopprinter. Daarmee is direct aan de slag te gaan. Vooral wanneer het gaat om specifieke ontwerpen kan het slim zijn om voor deze modellen te gaan. Vooral beginners kunnen hier dan ook veel voordeel van hebben. Alle reden om dit te doen zodat er direct voordeel uit gehaald kan worden.