Weet jij wat de staat van je dak is? Inspecteer ‘m jaarlijks om schade te voorkomen!

Wanneer was de laatste keer dat je je dak hebt geïnspecteerd? Misschien heb je hoogtevrees, en kunnen dat soort klusjes voor jouw part het dak op, of misschien heb je er gewoon niet aan gedacht. Dakinspectie is een veelal verwaarloosde klus, terwijl een simpel onderzoek naar de staat van een dak een heel hoop tijd, geld en zorgen kan besparen. De meeste grote lekkages komen voort uit kleine gebrekkigheden die makkelijk te verhelpen zijn. Het wordt aangeraden om eens per jaar een dakinspectie te (laten) doen.

Zelf dak inspecteren

Ben je een waaghals, en klim jij zonder een spier te verrekken het dak op? Dan kun je zelf je dak inspecteren. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Allereerst moet je het gehele dak schoonmaken. Haal mos en bladeren weg. Leeg als je bezig bent gelijk de dakgoten, want deze liggen vaak vol met bladeren en takken waardoor ze niet goed meer doorspoelen. Op een schoon dak kun je beter zien waar schade is en is er minder uitglijgevaar. Wanneer je gebrekkigheden ontdekt kun je een dakdekkersbedrijf inschakelen om deze professioneel te verhelpen. Tenzij je handig bent uiteraard, dan steek je je handen uit de mouwen en klus je zelf wat in elkaar.

Dakinspectie laten doen

Je kunt de inspectie ook overlaten aan een lekdetectiebedrijf. Met jaren ervaring weten zij waar ze op moeten letten en beschikken ze over de juiste apparatuur, zoals rookmelders en infraroodcamera’s, om zelfs door het oog niet detecteerbare lekken. De dakinspecteur maakt na afloop van de lekdetectie een rapport met dakadvies. Aan de hand van dat rapport kan een offerte opgesteld worden voor een dakdekkersbedrijf in de regio. Zij verhelpen dan de lekkage, en kunt u met een gerust hart zeggen dat je een waterdicht dak boven je hoofd hebt.